problem z geometria
problem z geometria
Dzisiaj bylem przemierzyc geometrie i mam maly problem.
Na prawym tylnym kole nie potrafie nastawil prawidlowy camber ( nie pamientam jak sie po polsku powie ). powinno byc -1,3 až -2,0 a ja mam -0,18. W czym jest zakopany pies?
Na prawym tylnym kole nie potrafie nastawil prawidlowy camber ( nie pamientam jak sie po polsku powie ). powinno byc -1,3 až -2,0 a ja mam -0,18. W czym jest zakopany pies?
M3 E92
Re: problem z geometria
Odswiezam poniewaz mam podobny problem.
Jak widac na wydruku z tylu mam nieprawidlowy kat pochylenia kol. Co dziwne nie da sie tego poprawic bo brakuje juz mozliwosci regulacji. Pytanie dlaczego?
Zaden element zawieszenia nie jest uszkodzony ani zuzyty. Auto nie bylo w tamtej czesci uszkodzone. Zawieszenie jest seryjne. Oba kola zachowuja sie tak samo.
Diagnosta nie wiedzial jaka moze byc przyczyna, mowil ze moze auto jest podniesione (dluzsze sprezyny) co raczej wykluczam lub ma poprostu zle dane do M3 w komputerze.
Moze ktos z was ustawial geometrie w M3E46?
Jak widac na wydruku z tylu mam nieprawidlowy kat pochylenia kol. Co dziwne nie da sie tego poprawic bo brakuje juz mozliwosci regulacji. Pytanie dlaczego?
Zaden element zawieszenia nie jest uszkodzony ani zuzyty. Auto nie bylo w tamtej czesci uszkodzone. Zawieszenie jest seryjne. Oba kola zachowuja sie tak samo.
Diagnosta nie wiedzial jaka moze byc przyczyna, mowil ze moze auto jest podniesione (dluzsze sprezyny) co raczej wykluczam lub ma poprostu zle dane do M3 w komputerze.
Zauważyłeś problem z forum? Napisz od mnie PW!
Generalnie jezeli regulacja sie skonczyla to musi byc cos uszkodzone. Czy to na sankach, zwrotnicy czy wachaczu, a to, ze nic nie widac to nie znaczy, ze nie jest uszkodzone, bo odbieganie troche od normy moze byc niezauwazalne golym okiem w przypadku krzywizny...
Jak chcesz to tam gdzie zmieniales opony w Radomiu maja swieza maszyne do zbieznosci i dobrej jakosci i maja na 100% dane do m3 e46 takze pewnie za mniej niz 100zl jestes w stanie to tam ogarnac...
Jak chcesz to tam gdzie zmieniales opony w Radomiu maja swieza maszyne do zbieznosci i dobrej jakosci i maja na 100% dane do m3 e46 takze pewnie za mniej niz 100zl jestes w stanie to tam ogarnac...

Części do BMW M5 E39 i M3 E36/E46.
- Maros
- Auto: M5F10, M3E92, M3E46
- Kontakt:
Ja mimo, że ustawiałem geometrie 3 tygodnie temu, to dzisiaj zauważyłem, że jedno tylnie koło jest bardziej przekrzywione niż drugie... ja nie wiem może eMki mają zawias jakiś miekki z tyłu 

dane wygladaja prawidlowomateush pisze:Odswiezam poniewaz mam podobny problem.
ja mam na tyl - 1,3 az -2,0
M3 E92
Mateush, możesz napisać jak rozwiązałeś ten problem u siebie? Co było przyczyną złego ustawienia koła?
W sumie jeszcze nie rozwiazalem...
Ale pewnie w ten weekend uda sie wymienic gumy w zawieszeniu ktore na 99% sa przyczna zlego ustawienia. Pozniej zrobie geometrie i opisze w tym temacie co i jak...

Ale pewnie w ten weekend uda sie wymienic gumy w zawieszeniu ktore na 99% sa przyczna zlego ustawienia. Pozniej zrobie geometrie i opisze w tym temacie co i jak...
to ja tez czekam jakie będą efekty po wymianie gum. moje prawe tylne koło stoi góra do środka i nie mogę tego ustawić bo regulacja sie skończyła. Mechanicy zaoferowali wymiane wahaczy:). dodam, ze auto powyżej 200km/h troche "myszkuje" , musze dość mocno kontrować, z wiekszym obciązaniem da sie to odczuc szybciej, zwłaszcza po deszczu
wiec..., powymienialem przednie tuleje wzdluznych wahaczy, tulejki zwrotnic i drązki kierownicze i auto prowadzi sie dobrze, ale kolo nadal stoi krzywo, jutro wymieniam wahacz poprzeczy, mam nadzieje , ze to pomoze
z radoscia informuje, ze po wymianie wahacza kolo stoi prosto:))
Ja jestem po wymianie gum, ale jeszcze przed geometria.
Mysle ze w moim przypadku pomoze bo gumy byly mocno zuzyte
Mysle ze w moim przypadku pomoze bo gumy byly mocno zuzyte
Mała wskazówka dla "szefa wszystkich szefów" - wiadomo o kogo chodzi
i innych , bo nie wiem czy wiecie czy też nie.... jak tak to OK, a jak nie to:
- E46 M3 powinni być ustawiane na fabrycznych rozmiarach opon i felg 18"
- ciśnienie w oponach wg instrukcji,
- ziornik zatankowany do pełna,
- fotel pasażera przód obciążony ciężarem 68kg,
- fitel kierowcy przód obciążony ciężarem 68kg,
- bagażnik obciążony 14-a kg
- niektóre urządzenia wymagają też podania wysokości prześwitu.
Jak jesteście niepewni to za ok. 1 miesiąc mogę potrzebującym ustawić pełną geometrię.

- E46 M3 powinni być ustawiane na fabrycznych rozmiarach opon i felg 18"
- ciśnienie w oponach wg instrukcji,
- ziornik zatankowany do pełna,
- fotel pasażera przód obciążony ciężarem 68kg,
- fitel kierowcy przód obciążony ciężarem 68kg,
- bagażnik obciążony 14-a kg
- niektóre urządzenia wymagają też podania wysokości prześwitu.
Jak jesteście niepewni to za ok. 1 miesiąc mogę potrzebującym ustawić pełną geometrię.
E39 M5 = spełnione marzenie
Ostatnio miałem mało czasu, za zaległości przepraszam, jak na coś nie odpowiedziałem, to piszcie na PW. Pozdrawiam.
Ostatnio miałem mało czasu, za zaległości przepraszam, jak na coś nie odpowiedziałem, to piszcie na PW. Pozdrawiam.
Poniewaz ja jeszcze geometrii nie ustawilem bo okazalo sie ze mam do wymiany wahacz i drazek kier., a ze przy okazji chce wymienic tez gumy na powerflexy, wiec pewnie z miesiac mi z tym wszystkim zejdzie.allcar pisze:Jak jesteście niepewni to za ok. 1 miesiąc mogę potrzebującym ustawić pełną geometrię.
Wiec bardzo chetnie bede pierwszym klientem

Ja za miesiąc będę miał sprawny samochód i montuje teina, więc też jestem chętny 

- tom_kulturysci
- Auto: E46 M3 & 335D
skąd wiesz, że za miesiąc?
wygrałeś już bitwę ?
wygrałeś już bitwę ?